Waarom kiezen voor wollen of biologisch katoenen kleding?

Je leest het hier!

 

De babyhuid staat nog volledig open, 
is nog niet volledig ontwikkeld en daardoor extra kwetsbaar en gevoelig. De huidcellen staan nog minder dicht op elkaar, de talgklieren moeten zich nog ontwikkelen en de beschermende zuurmantel is nog onvolledig. De huid heeft een belangrijke
functie bij het regelen en het op peil houden van de lichaamstemperatuur.
De huid is een omhulling van ons fysieke lichaam, het vormt de grens tussen onze binnen- en buitenwereld. Het is ons grootste waarnemingsorgaan, ons grootste zintuig waarmee we ook onze omgeving kunnen aftasten. Via de huid kunnen we warmte, kou, druk en pijn ervaren en voelen wat we aanraken.

En daar moeten we heel zuinig op zijn vanaf het allereerste begin.
Alle stoffen uit de kleding worden direct opgenomen in de bloedbaan.

Het is dus van het grootste belang dat deze kleding vrij is van chemische onnatuurlijke stoffen. Het is ook belangrijk dat het ademend is, warm en dat er omhulling geboden wordt.

Kleding is een stukje buitenwereld,
dat het dichtstbij ons is als een tweede huid. Kleding zorgt voor warmte en heeft invloed op ons welbevinden; warmte die nodig is voor een baby om zich prettig te voelen, te kunnen ontspannen, te ontwikkelen en om goed te kunnen in-en doorslapen. Ook vermindert warmte de kans op krampjes.
Het is dus belangrijk dat we natuurlijke materialen gebruiken voor de babykleding zoals, wol, wol-zijde of eventueel bio-katoen en bamboe. Ieder materiaal heeft zijn eigen eigenschappen.

De beste keuze voor Babykleding is kleding die het beste aansluit bij de huid van baby en
die vrij is van chemische onnatuurlijke stoffen (zowel in teelt als in productie).
De voorkeur ligt daarom bij dierlijke stoffen zoals wol, zijde of de combinatie wol-zijde.
Deze stoffen zijn de beste keuze voor een baby omdat dit het dichtste bij onze eigen huid
komt.
Wol bevat keratine, dit is een zeer elastische eiwit. (Een stof die van nature voorkomt in
onze nagels en haren).

Het vormt zich als het ware als een tweede huid. De andere keuzes komen van planten en hebben mindere kwaliteiten dan wol of zijde en maken ze daarom minder geschikt.
Wol is lekker warm en het kan 30 procent van zijn eigen gewicht aan vocht, waterdamp
en zweet opnemen zonder dat het onbehagelijk wordt in het dragen. Het laat het
opgenomen vocht ook weer makkelijk los waardoor het kan verdampen. Daardoor voelt wollen kleding niet nat en klam aan.

Daarbij heeft wol nog iets bijzonders, wollen stof bestaat voor meer dan 60 procent uit
lucht, deze hoeveelheid lucht zorgt voor een isolerende werking. Lucht is een slechte
geleider van warmte (en koude). Hierdoor is wollen kleding bijzonder geschikt om
lichaamswarmte vast te houden. Ook voelt het zeer zacht en prettig aan op de huid. Wol stimuleert de huidontwikkeling en regulereert perfect de warmte.

Het helpt je baby te beschermen tegen straling en prikkels. Ook is het aan te raden bij baby’s die extra kwetsbaar zijn zoals kindjes die veel te
vroeg geboren zijn of baby’s met een extra kwetsbare huid zoals bij eczeem klachten.

 

Als tweede keuze kun je kiezen voor biologisch katoen.

Bij de productie van biologisch katoen wordt gebruik gemaakt van technieken en materialen die een lage impact hebben op het milieu. Zo wordt de katoen verbouwd zonder gebruik van pesticiden of kunstmest en gesponnen zonder toevoeging van chemicaliën. Het gewas wordt op natuurlijke wijze beschermd tegen nadelige insecten door bijvoorbeeld gebruik te maken van vlinders. Dit alles zorgt ervoor dat biologisch katoen beter is voor zowel het milieu als voor de gezondheid van de katoenboeren en hun dieren.

Kleding van biologisch katoen is door zijn natuurlijkheid en de afwezigheid van irriterende kleurstoffen prettiger voor de gevoelige huid. Daarnaast blijkt dat het zachter en dikker is dan conventioneel katoen en daarom gaat kleding van biologisch katoen langer mee. Dit komt doordat bij conventioneel katoen de vezels verzwakt worden door de chemicaliën die bij productie gebruikt worden.