Kinderen en Voeding

Gepubliceerd op 24 april 2021 om 08:35

Veel ouders weten wel dat suiker niet goed is voor het gebit. Toch krijgen veel kinderen dagelijks chocoladepasta, hagelslag of jam op hun brood.
Daarbij leggen ouders zich er vaak snel bij neer als hun kind geen groenten en fruit ‘lust’. 
Dit gebrek aan eetlust word vaak veroorzaakt door een teveel aan zetmeel en suiker. Niet alleen in de vorm van snoep, maar vooral door onvolwaardig eten, zoals witbrood met zoet beleg en gesuikerde dranken.

Kinderen zijn veel gevoeliger dan volwassenen en krijgen daardoor, vaak ongemerkt, veel te veel suiker binnen.
Natuurartsen leggen al jaren verband tussen suikergebruik en slijmvliesaandoeningen.
Wie veel suiker gebruikt zal eerder oor-, neus-, keel en darmklachten krijgen.
Verkoudheid en oorontsteking komt veelvuldig voor bij kinderen, dit heeft vaak te maken met de hoeveelheid suiker die een kind gebruikt.

Rauwkost in de vorm van stukjes tomaat, paprika, komkommer, wortel, radijs, vinden kindjes vaak erg lekker. Je kunt dit ook als tussendoortje geven. Als je dit samen geeft met vitamine D druppels en een glas vers sinaasappelsap dan word de calcium uit de groenten goed opgenomen door het lichaam. 


Calcium zorgt voor de opbouw van het skelet, (de botten) en het gebit. Kindjes hebben dit dus dagelijks voldoende nodig. 

Veel mensen denken dat calcium alleen in melkproducten zit, maar calcium komt juist voor in heel veel plantaardige voeding.
De reden waarom calcium in melkproducten zit is door toevoeging van calcium aan de producten of het zit in het voer van de koe waardoor zij dit weer uitscheid in haar melk.

Calcium komt onder andere voor in de volgende groenten en fruitsoorten: Appel, Bloemkool, Ananas,  Paprika, Bonen, Pastinaak, Wortel, Peer, Aardbei, Perzik, Pompoen, Radijs, Pruimen, Rabarber, Sinaasappel, Citroen, Tomaat, Spruitjes Grapefruit, Haver en Druiven. En zo zijn er nog tal van plantaardige producten waar calcium in voorkomt.



In plaats van je kind brood tussen de middag te geven kun je ook een vullende maaltijdsoep maken. Kinderen vinden soep vaak erg lekker!

Recept:
1 grote zoete aardappel
2 teentjes knoflook
3 rode uien
1 rode paprika
1 grote winterpeen
1 grote pastinaak
1 blokje of theelepel groentebouillon (bij de kleinere kindjes kan dit ook weggelaten worden)
1 eetlepel kokosrasp
1250ml water.
Bak de ui en knoflook glazig, voeg hierna de rest van de groenten, bouillon en het water toe en laat 20 minuutjes koken. Laat de deksel op de pan zodat de voedingsstoffen niet kunnen verdampen.
Ook voor de kleinere kindjes is dit soepje een gegarandeerd succes!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.